Irene's Pedigree

Fokvisie

 

Net als bij iedere andere Bearded Collie fokker willen wij natuurlijk gezonde honden fokken. Over het algemeen is de Bearded Collie een gezonde hond. Wij fokken volgens de regels van de NBCC (Nederlandse Bearded Collie Club) en fokken alleen met honden die HD A of HD B hebben (HD A X HD B of HD A X HD A), niet bekend zijn met erfelijke aandoeningen en een goed en sociaal karakter hebben. Wij proberen te fokken met honden die zo min mogelijk aan elkaar verwand zijn om zo de kans op erfelijke afwijkingen minimaal te houden. Indien mogelijk proberen wij d.m.v. DNA-onderzoek veel in het ras voorkomende afwijkingen uit te sluiten. Niet alleen de buitenkant dient beoordeeld te worden, maar ook de binnenkant..... 

Onze puppies groeien in de huiskamer op en krijgen vanaf het moment dat zij geboren zijn te maken met alle dagelijkse zaken zoals: TV, radio, stofzuiger en gekletter van borden, bestek, pannen enz. Ook nemen wij ze vanaf het moment dat ze de eerste titerbepaling (en indien nodig een enting) hebben gehad mee naar buiten zodat ze ook daar nieuwe indrukken kunnen opdoen. Ze maken op deze manier ook kennis met het aan-de-lijn lopen. Uiteraard worden ze ontwormd en getiterd/gevaccineerd en krijgen ze een chip en stamboom van de Raad van Beheer. De officiële papieren bestaan uit een Europees paspoort incl. gezondheidsverklaring van de dierenarts, DNA-profiel (= voor afstammingsbewijs)  en een koopcontract. Wat betreft het vaccinatiebeleid hebben wij een aanvulling die u hieronder kunt bekijken!

Vanaf 8 weken oud mogen onze puppies naar de nieuwe baasjes toe. In de eerste 8 weken van hun leven leren ze nog ontzettend veel van hun moeder en dat willen we hen niet onthouden. 

De eerste nacht en/of dagen alleen zonder mama, broertjes en zusjes vallen ook niet mee en vandaar dat we of een knuffel of een kleedje met nestgeur aan de nieuwe eigenaar meegeven om dit leed te verzachten. De ervaring leert dat de puppies zich snel aanpassen aan hun nieuwe leventje.

De puppy's krijgen wanneer ze met hun nieuwe baasjes mee mogen een puppypakket met daarin o.a. eten voor de 1e 2 weken mee, speeltjes, een kleedje, halsbandje en lijntje en nog veel meer mee. Verder werk ik met een koopcontract, welke u ruim van te voren toegestuurd krijgt zodat u deze goed kunt doornemen. Ik sta mijn puppykopers altijd met raad en daad bij en ben levenslang het aanspreekpunt bij evt. problemen of andere zaken.  


Wat is verder mijn fokvisie? Ik vind de volgende zaken belangrijk en streef ernaar om deze visie zo dicht mogelijk te benaderen:


-      Gezonde puppy’s op de wereld zetten door de ouders zorgvuldig uit te zoeken op lijnen die zo min mogelijk aan elkaar verwant zijn. Hoe meer verwantschap er tussen de ouderdieren bestaat, hoe meer kans op erfelijke afwijkingen (sommige toevallige “pechgevallen” daar gelaten).


-      Ik fok niet op kleurtjes; als er andere kleuren dan zwart/slate in de voorouders voorkomen, dan is het mogelijk dat er meerdere kleuren puppy’s in het nest voorkomen. Mijn prioriteit ligt als eerste bij de gezondheid van de puppy's en kleurtjes zijn best leuk, maar in mijn optiek niet het belangrijkste.


-      Wij willen graag honden voortbrengen met een gezonde dosis werklust; de Bearded Collie is van oudsher een schapenhoeder, maar helaas is deze werklust steeds minder in ons mooie ras te vinden.


-      Ik zoek de reu uit op bovenstaande eigenschappen en niet op de hoeveelheid titels die hij op een show gehaald heeft. Wat niet wegneemt dat ik van de aanblik van een mooi gebouwde hond kan genieten. Natuurlijk moeten de ouderdieren op uiterlijk gekeurd zijn en aan het ras typische beeld van de Bearded Collie voldoen, maar de hoeveelheid titels zeggen mij niets over de totale kwaliteit van de hond. De hond moet een goed gangwerk hebben en zich soepel kunnen voortbewegen.


Gezondheidsonderzoeken zoals o.a. HD zijn een must. Wanneer ziektebeelden door vooronderzoek aan te tonen zijn, vind ik natuurlijk dat dit onderzoek gedaan moet worden. De ouderdieren moeten gezond zijn, een stabiel karakter hebben, werklust hebben en moeten het geweldig vinden om met mensen samen te werken.

Wanneer we naar de toekomst van de Bearded Collie kijken wil ik ook geen reu gebruiken die al tientallen keren gebruikt is om te dekken; de kans is dan groot dat fokkers in de toekomst in vele lijnen dezelfde honden tegenkomen wat de inteelt en de evt. bijbehorende ziektes bevordert.


Enten of Titeren

Het titeren krijgt steeds meer bekendheid; het is geen zweverig, alternatief gedoe, maar een handeling gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, wat bij mensen al jaren uitgevoerd wordt na bv. een Hepatitis-B vaccinatie. Titeren is niks anders dan meten hoeveel antistoffen er tegen een bepaalde ziekte aanwezig zijn. Zijn die er nog voldoende, dan doet een enting helemaal niets; sterker nog, hij wordt door deze aanwezige antistoffen meteen afgebroken. Maar zijn de antistoffen nagenoeg afwezig, dan moet er geënt worden. Ongeveer een maand na de enting is het verstandig om nogmaals te titeren om te kijken of de enting aangeslagen is. Het titeren is ook gewoon erkend door de Raad van Beheer, NVWA en wordt net als een vaccinatiebewijs geaccepteerd bij vele hondenscholen! Ik ben zeker niet tegen vaccineren, maar wel voor vaccineren op maat!


Zoals de meeste mensen weten, krijgen pups een reeks van verschillende vaccinaties (tegen Distemper, Hepatitis en Parvo) op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken. Maar gelukkig worden eigenaren zich steeds meer bewust van de eventuele bijwerkingen van de jaarlijkse vaccins en vaccinaties om de 3 jaar. Steeds meer denken mensen er over na of zij er nog verstandig aan doen om te vaccineren bij hun volwassen honden. Het wordt namelijk ook steeds duidelijker dat jaarlijkse entingen onnodig en in het slechtste geval zelfs schadelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de puppy vaccinaties.


Maternale of Geërfde antistoffen


Wanneer pups nog erg jong zijn, dan zijn ze beschermd tegen de ziekte door inname van het eerste moedermelk (colostrum). Deze rijke melk bevat maternale antistoffen. Het immuunsysteem van de pup is nog niet volgroeid, of actief. De maternale (geërfde) antistoffen zorgen voor passieve immuniteit voor elke pup, wat wil zeggen dat ziektekiemen die het lichaam binnen gedrongen zijn, "aangevallen" worden door de antistoffen die een pup van moeder meegekregen heeft.

Wanneer een pup, met een redelijke hoeveelheid maternale antistoffen, gevaccineerd wordt, zullen de maternale antistoffen het vaccin inactiveren, net zoals het zou gebeuren met een echt virus. Wat de maternale stoffen echter niet kunnen, is de pup beschermen tegen de giftige stoffen die in het vaccin zitten. Onder die giftige stoffen worden onder andere de schadelijke chemicaliën kwik, aluminium en formaldehyde bedoeld. Dit zijn stuk voor stuk kankerverwekkende stoffen.

Dierenartsen en eigenaren van dieren worden aangeleerd om te geloven dat ‘meer en vaker’ ook ‘beter’ is bij die toepassing van vaccins. Maar als je bovenstaande hebt gelezen, weet je al voor een groot deel dat dit niet zo is en er zelfs gevaren aan de vaccinaties kleven.

Bij het maken van een vaccinatieschema voor pups is gekeken naar een periode dat er een lage staat van maternale bescherming is, zodat deze niet het vaccin blokkeren. Maternale antistoffen worden na verloop van tijd zwakker, maar de snelheid van de verzwakking verschilt tussen verschillende honden en zelfs bij verschillende rassen onderling. De maternale antistoffen voor hondenziekten zijn redelijk voorspelbaar en zijn meestal laag genoeg, om een vaccinatie effectief te maken, bij een leeftijd van 8 a 9 weken.

De maternale antistoffen voor Parvo zijn echte veel minder voorspelbaar in hun afnemende status en blijven soms wel 26 weken actief bij sommige honden/rassen.

Dit gebrek aan voorspelbaarheid is de reden waarom pups zo vaak gevaccineerd worden. Dierenartsen proberen – elke 2 tot 4 weken – tot 16 weken het juiste moment te vinden wanneer de maternale antistoffen laag genoeg zijn om het vaccin te kunnen accepteren. Vaccineren heeft niet veel zin als dit te snel achter elkaar gebeurd, of wanneer de pup al beschermd is.

Daarom willen wij de puppy’s titeren als ze 6 weken oud zijn; zijn de antistoffen nog voldoende aanwezig, dan hoeft er nog niet geënt te worden. Dit proces wordt herhaald als de puppy’s 9 weken oud zijn. Hierna wordt er door de desbetreffende dierenarts een advies gegeven wanneer er weer getiterd of geënt moet worden.


Puppy-gedragstest


Wanneer de puppy’s ongeveer 7 weken oud zijn wordt er door een gedragstherapeut een puppytest afgenomen. Dit om te kijken wat voor karakters er aanwezig zijn; is de pup zelfverzekerd, voorzichtig, herstelt het snel van de aangeboden prikkels? Het is zeker geen examen! Iedere hond beschikt over zijn eigen kwaliteiten…


Puppykopers mogen uiteraard hun voorkeur aangeven wat betreft de puppy’s, maar wanneer ik vind dat het karakter echt niet bij de toekomstige baasjes of hun omgeving past zal ik dit bespreekbaar maken en gaan we naar een oplossing zoeken.

 

Huisdierenverzekering

Als extra service krijgen de puppy's een huisdierenverzekering van Proteq van ons mee welke een jaar geldig is. Een ongelukje zit nou eenmaal in een klein hoekje; een pup/jonge hond kan bv. met zijn pootje of staart tussen de deur komen, een wondje oplopen enz.

Her verlengen van deze verzekering is geheel vrijblijvend!

 

Kunt u zich in de bovenstaande visie vinden? Dan bent u waarschijnlijk de pupkoper die ik zoek!